Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi hazırlıklarını yaparak 2000-2001 eğitim-öğretim yılında 25 öğrenci almak üzere hazırlıklarını tamamlamıştı. Öğrenci alımı için Üniversitemiz Senatosunun aldığı karar Yükseköğretim Kurulu’na sunulmuş, ancak Yükseköğretim Yürütme Kurulu İletişim Fakültesi mezunu en az üç öğretim üyesi bulunması şartını göz önüne alarak öğrenci alım talebini uygun görmemiştir.
Konu hakkında YÖK Yürütme Kurulu’nun bazı üyeleri ile görüşüldüğünde, üç öğretim üyesi şartının tüm yeni açılacak bölümler için alınmış kesin ortak bir karar olduğu belirtilmiştir. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin mevcut fiziki imkanları önceden açılmış birçok iletişim fakültesinde bulunmamaktadır. Ancak Fırat Üniversitesi’nde iletişim alanında yeterli sayıda öğretim üyesi bulunmadığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. İletişim fakültesi mezunu olup öğretim görevlisi düzeyinde birkaç elemana sahip olan Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi için süratle öğretim üyesi sağlanması için çaba sarf edilmesi gerekecek.
Üniversitemize bu günlerde atanacak yeni rektörün, iletişim fakültesine eleman temini için büyük gayret sarf edeceği bekleniyor. Elazığ’da yerel medya belirli bir düzeye ulaşmış durumda. İletişim Fakültesi’ne öğrenci alınması durumunda, yerel medyada gelişme daha da hızlı sağlanabilecek.
İletişim Fakültesi öğretim üyesi temini oldukça zor. Yıllardır hizmet veren iletişim fakültelerinin hemen hemen tümü batı illerimizde yer alıyor. Bu iletişim fakültelerinde çalışan öğretim üyelerinin önemli bir bölümü düzenlerini kurmuş ve diğer bir ile gitmeyi de macera olarak niteliyorlar. Çünkü öğretim üyelerinin maaşları tatmin edici düzeyden oldukça uzak.
Birkaç yardımcı doçent ile görüşmeler yaparak, Elazığ’a gelip gelemeyecekleri konusunda görüşlerini öğrenmek istedim. Tümünün görüşü olumsuzdu. Çünkü doğuyu çok farklı algılıyorlar. Ayrıca en azından kendilerine lojman verilip verilemeyeceğini sorduklarında, garanti olamayacağını söylediğimde “Buradaki yaşamdan daha cazip olacak nesi var?” dediklerinde suskun kalmak zorunda kalıyordum.
İletişim Fakültesine öğretim üyesi temini için öncelikle kendi yöremizden olan ancak batıda çalışan öğretim üyeleri ile işe başlamak gerekir. Çünkü bu gruba giren öğretim elemanları, Elazığ’da yaşamın ne olduğunu bilmeleri bir avantaj olarak karşımıza çıkabilir.
İletişim Fakültemize en az yardımcı doçent seviyesinde öğretim üyesi bulmak için yoğun bir çalışma içerisine girmek zorundayız. Aksi takdirde yıllar çok çabuk geçer ve arkaya dönüp baktığımızda hiçbir gelişmenin yapılmadığını görürüz.