Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
Bugün Safranbolu’da 1. Altın Safran Belgesel Film festivali başlıyor. 1000 yıllık bir tarih ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun zengin kültürel varlıklarını açığa çıkarmak, belgelemek, tarihi korumacılık bilincini geniş kitlelere yaymak ve aynı zamanda bütün bunları gelecek kuşakların bilgisine ve yararına sunmak, bu festivalin temel amacını oluşturmaktadır.
Kültürel Miras ve Korumacılığın ana tema olarak belirlendiği bu festivalde, belgesel film yarışması, senaryo yarışması, kültürel miras ve tarihi korumacılık konulu çeşitli film gösterimleri, fotoğraf sergileri, söyleşiler, paneller, toplantılar ve benzeri değişik etkinler ön plana çıkacaktır.
Türkiye’deki Üniversitelerin Sinema Televizyon eğitimi veren okullarındaki öğrencileri, film yapımı ve senaryo yazımı konusunda teşvik etmek ve geleceğin sinema ve televizyoncularını bir araya getirerek kültürel mirası korumacılık konularında duyarlığın artırılmasını sağlamak, konuyu kamuoyunun dikkatine sunmak; profesyonelinden amatörüne, öğrencisinden hocasına, konu uzmanlarından izleyicisine kadar festivale katılanlar arasında mesleki, kültürel, eğitsel her türlü alışverişi sağlamak, profesyonel ve amatör sinemacıları yeni projeler için teşvik etmek gibi hedefleri olan bu festivalin diğer çok önemli bir yanı da iletişim fakültelerinin geleceği ile ilgili bazı önemli konuların masaya yatırılmasıdır.
3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun’un, üniversitelerimizin radyo ve televizyonla yayın yapmalarını engelleyen maddeleri, RTÜK’ten gelecek bazı üyelere brifing şeklinde sunulacak. Bu amaçla Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan İlal, Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nükhet Güz, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Oskay ve Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asaf Varol’dan oluşan bir komisyon kuruldu.
1995 yılından beri 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun’un, üniversitelerimizin radyo ve televizyonla yayın yapmalarını engelleyen maddelerini değiştirebilmek için sürekli mücadele veren ve her platformda tartışmaya açan kimliğimle, kanunun değişeceği günü sabırsızlıkla bekliyorum. Kanunun değişimini müteakiben Türkiye’deki İletişim Fakültelerinin bazıları, yeni projelerini devreye sokacak. Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi de bu değişim süreci içerisinde yeni projelerini öncelikle Elazığ Halkına, daha sonra da bölgeye ve Türkiye’ye sunmak için gereken her türlü çabayı gösterecek.
Yorum (1)
Beau| 6 Temmuz 2024
Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!