Anadolu Gazete, Radyo Ve Televizyon Yayıncıların Birliğinin İstekleri

Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr

Anadolu Gazete Radyo ve Televizyon Yayıncıları Birliği (AGRT) 1994 Yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütü. Anadolu’da yerel yayın yapan 800 gazete, 1162 radyo ve 228 televizyon yayıncısının bazıları bu örgütün üyesidir. AGRT, Konrad Adenauer Vakfına bir teklif götürerek, yerel yayın kuruluşları tarafından üretilen haberlerin elektronik posta ile toplanarak, İnternet’te oluşturulacak bir site üzerinden yayımlanarak, karşılıklı haber alış verişi yapılmasını istemiştir.

25-26 Kasım 1996 tarihleri arasında Ankara’da yapılan 1.Anadolu Basın-Yayın Kurultayında, “Yerel Radyo ve Televizyonların Sorunları Komisyonunda” çalışmalar yapmıştım. AGRT’nin yayın organı olan Anadolu isimli derginin 1996 yılında yayımlanan Ekim sayısının 22-25 sayfalarında “Gazete, Radyo ve Televizyon Yayıncıları Birliği’nin Üstlenebileceği Görevler” hakkında görüşlerimi belirtmiştim. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinin VI numaralı Dergisinin 145-147. sayfalarında ise “Televizyonla Uzaktan Eğitim ve Mahalli Radyo ve Televizyon Kuruluşlarının Sıkıntıları” konularını işlemiştim.

24 Nisan 1998 günü Fırat Havzası Gazetecileri Cemiyeti Başkanlığı ile Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Dekanlığı’nın ortak organizasyonu sonucunda, Elazığ’da “Anadolu Medyasında Gelişim Çizgisi” başlığını taşıyan panele ve 8-9 Ekim 1998 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi FIRAT RTV’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad Adenauer Vakfı tarafından basına yönelik olarak düzenlenen “Yerel Gazetecilik, Televizyonculuk ve Radyoculuk Meslek İçi Eğitimleri” çalışmalarına katılarak, yerel medya konuları üzerinde görüşlerimi uygulamadan gelen kimliğimle açıklamıştım. Çünkü 1991’de Fırat Üniversitesi Araştırma Fonuna sunduğumuz bir projenin ürünü olarak 1992’de FIRAT Televizyonu ortaya çıkmıştı. O zamanlar Elazığ’da diğer bir yerel televizyon yoktu. Türkiye üniversiteleri arasında kesintisiz 8 yıl yayın yapan ilk yerel televizyonu olmanın haklı gururu FIRAT Televizyonuna aittir. Defalarca sanık sandalyelerinde ifade vermemiz bizi bıktırmadı. Bu mücadele kapsamında Yerel televizyon yayıncılığının sıkıntılarını da bizzat yaşamış olduk.

AGRT’nin yerel medya konusunda ileri sürdüğü aşağıdaki görüşleri bizler de yıllarca savunduk.

• İletişim Fakülteleri bulundukları bölgelerde yayım yapan yerel medya kuruluşları ile ortak çalışmalar yaparak yerel medyanın gelişmesi için görüş ve önerilerde bulunmalı,
• İletişim Fakültesi mezunlarının yerel medya kuruluşlarında istihdam edilmelerinin sağlanması,
• Yerel medyada çalışan sarı basın kartı sahibi gazeteciler veya diğer çalışanlar için İletişim Fakültelerinin hızlandırılmış hizmet içi eğitim seminerleri düzenlemeleri,
• İletişim Fakültesi öğrencilerinin yerel medyada stajyer olarak çalışmalarının sağlanması,
Görüşlerimizden sadece bazılarıdır. Yerel medyanın gelişebilmesi için yapılacak birçok yenilik mevcuttur.

Bunun için de önce yasal düzenlemeler gerekir. Bu konuda Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı kimliğimle, öncelikle yerel medyanın ve yerel gazeteciler cemiyetlerinin desteklerine talibim.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir