Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
İletişim fakültesi dekanları altıncı kez Ankara’da toplanırken, önemli konukları da kendileriyle birlikte idi. 27-28 Ekim 2000 tarihleri arasında yapılan toplantıya birinci günü RTÜK Başkanı Nuri Kayış, RTÜK Yayın İzleme Dairesi Başkanı Yusuf Turan, RTÜK Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığından Uzman Belma Örs, Bora Sönmez ve Cengiz Karakaşoğlu yanında Aydın Doğan Vakfı Başkanı Orhan Birgit, Erdoğan Gönüllü gibi şahsiyetler katılırken; ikinci gün Milli Eğitim Bakanı Sayın Metin Bostancıoğlu, MEB Müsteşarı Sayın Bener Cordan, Müsteşar Yardımcısı Sayın Mehmet Temel, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Aydın Özyar ile iletişim meslek liselerinin müdürleri ve diğer bazı ilgililer katıldılar.
RTÜK Başkanı Nuri Kayış, iletişim fakültelerinin radyo ve televizyon yayınları yapabilmelerinin sağlanması gerektiğini açık bir biçimde ifade etmiştir. İletişim fakülteleri dekanları, “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu İle Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” üzerinde yapılmasını önerdikleri değişiklikleri tüm katılımcılara gerekçeleri ile anlattılar.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Metin Bostancıoğlu iletişim meslek liseleri ile ilgili görüşlerini dile getirdi. İletişim fakülteleri dekanlarının bazıları konu hakkındaki görüşlerini belirtiler. Bendeniz de söz alarak, radyo ve televizyon, gazetecilik ve iletişim meslek lisesi mezunlarının iletişim fakültelerini tercih etmeleri halinde nasıl mağdur edildiklerini, örneklerle açıkladım. Bu konuşma, sayıları 10 civarında olan Anadolu İletişim Meslek Lisesi müdürlerinin yüreklerine su serpti. Okul müdürlerini temsilen söz alan Anadolu İletişim Meslek Lisesi Müdürü Çetin Erturan, mezunlarının iletişim fakültesi bölümlerini seçmeleri halinde orta öğretim başarı puanlarının 0,2 yerine hiç olmazsa 0,5 ile çarpılarak öğrencilerin mağduriyetlerinin bir nebze giderilmesini istemiştir. Oysa ben, orta öğretim başarı puanının 0,5 katsayısına ilaveten 0,15’lik katsayı ile de çarpılması gerektiğini savunuyorum. Bu konu hakkında yarın sizlere daha ayrıntılı bilgi vereceğim.
Müsteşar Sayın Bener Cordan’a ise “25-26 Kasım 1996 tarihleri arasında Ankara’da yapılan “1.Anadolu Basın-Yayın Kurultayında, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanunun üniversitelerimizin radyo ve televizyon yayınları yapmasını engelleyen maddelerinin kaldırılması gerektiğini size hatırlattığımda bu değişiklik için destek sağlayacağınızı belirtmiştiniz ve ifadeleriniz video kaseti olarak elimde mevcuttur” dediğimde, sözünü tutan birisi olduğunu ve destek sağlayacağı sözünü yineledi. Bir akademisyen olarak söz konusu yasanın değişeceği günü sabırsızlıkla bekliyorum.