Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
İletişim fakültelerine öğrenci seçimi sözel puan ile yapılmaktadır. Oysa yeni teknolojilerin keşfi ile iletişim alanı çok farklı bir boyuta ulaşmıştır. Telekonferans, videokonferans, uydu üzerinden yayıncılık, İnternet ve yakın gelecekte görüntülü cep telefonları üzerinden televizyon yayınlarının yapılabileceği durumlar düşünüldüğünde, iletişimin sosyal boyutu yanında teknik boyutunun da devreye girdiğini gösterir. Bu nedenle iletişim fakültelerine öğrenci alımı EA puanı ile gerçekleşmelidir.
İletişim Fakülteleri; gelişen teknolojiye paralel olarak ders programlarını değiştirmesi gerekir. Bundan daha birkaç yıl öncesine kadar İnternet’ten habersiz sayılırdık. Oysa günümüzde ülkemizde de artık İnternet ortamı kullanılarak uzaktan eğitim programları uygulanmaya başlamıştır. Örneğin ODTÜ Enformatik Enstitüsü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi lisansüstü programlarını devreye almış durumdadırlar. Fırat Üniversitesi’nde ise ders bazında uzaktan eğitim yöntemleri ile ders verilebilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
İnternet üzerinden radyo ve televizyon yayınlarının yapıldığı bir dönemde, İletişim fakülteleri öğrencilerinin bu gelişmeden habersiz eğitim yapmaları kabul edilemez. Bu nedenle İnternet üzerinden radyo ve televizyon teknolojilerini işleyen bir ders, müfredatlara ilave edilmelidir.
Görsel ortamlarda animasyonların etkin kullanımı gerekir. Bu nedenle bilgisayarda animasyon tekniklerini öğreten bir dersin de iletişim fakülteleri öğrencileri için elzem olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Bilgisayarla ses türetilmesi de başlı başına bir ders niteliğindedir. Bilgisayarla ses işleme konusunda bir dersin verilmesi yanında matbaacılık alanında da masa üstü yayıncılık, büyük bir önem arz etmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2000 yılı verilerine göre halen 10 adet Anadolu İletişim ve Basın Yayın Meslek Lisesi’nde 1742 öğrenci okumaktadır. Bu okullara doğrudan öğretmen yetiştiren yüksekokul programları bulunmamaktadır. Teknik eğitim fakülteleri veya diğer yan dalardan öğretmenler sağlanmaktadır.
Söz konusu bu bölümlerin öğretmen ihtiyacını karşılamak için İletişim Fakültesi mezunlarından yaralanılabilir. İletişim Fakültesi mezunlarına, öğretmen atanabilmek için zorunlu olan eğitim (pedagoji) dersleri yoğunlaştırılmış programlarla verildiği takdirde, Anadolu İletişim ve Basın Yayın Meslek Liselerine öğretmen olarak atamaları yapılabilir.