Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
Fırat Üniversitesi Araştırma Fonu’na 25.03.1991 tarihinde “Uydu Antenin Mikrobilgisayarla Yönlendirilmesi ve Yayın Aktarımı” başlıklı bir proje sunmuştuk. Bu projenin amacı, ileride üniversite bünyesinde yayın yapacak yerel bir televizyon biriminin kurulmasıydı.
Bu proje kapsamında 1 watt gücünde bir vericiyi kendimiz imal ederek, ilk uygulamayı uydudan CNN yayınlarını alarak üniversite kampusu içerisinde yayınları aktarmayla başladık. Vericisinin düşük gücüne rağmen Elazığ’ın bazı bölgeleri de CNN yayınlarını izleme fırsatını yakalamıştı. Yabancı dille bir yayının Elazığ’a verilmesi, genelde olumlu bir tepki almıştı.
Bu proje kapsamında birkaç yeni verici satın alarak başta üniversite kampusu olmak üzere 10 Haziran 1992 tarihinde Elazığ’ı kapsayacak şekilde Show TV, Tele On, Super Channel, TV5, Deutsche Welle programlarını da yayınlamaya başlamıştık.
Vericiler, öğrenci yurdu üzerindeki (YURTKUR) çatı üzerine inşa ettirdiğimiz balkon üzerinden yapılıyordu. FIRAT TV için hazırlanan bantlar, bu çatı üzerinde bulunan videodan oynatılarak verici üzerinden Elazığ’a seyrettiriliyordu. Vericilerimizi bilahare üniversite alanında bir tepede inşa ettiğimiz modern bir kuleye taşındı. Yabancı yayınların Elazığ halkına seyrettirilmesi bazı çevrelerce eleştiriliyor ve hatta bu yüzden sık sık tehditler alıyordum.
2 Ekim 1992 tarihi Fırat televizyonu için bir dönüm noktası idi. Çünkü vericilerimiz üzerinden o ana kadar başka televizyon şirketlerinin yayınlarını aktarma işlemini yapıyorduk. Oysa bu tarihte üniversitemizin açılış törenini banda kaydedip, akşamleyin Elazığ halkına seyrettirmeye başlamıştık. Banttan yayıncılık şeklinde artık her gün günde 1 saat Fırat Televizyon yayınları yapıyorduk. Diğer saatlerde ise özel ulusal bir televizyon yayınına bağlanıyor ve yayını aktarma şeklinde sürdürüyorduk. Böylece kanalımızda 24 saat sürekli yayın neşrediliyordu. Ancak bu durum bazen eleştirilere de neden olabilmekteydi. Çünkü günde sadece 1 saat Fırat Televizyonu yayını, diğer saatlerde ise ulusal bir televizyon yayınını vermiş olmamız, bazı çevrelerce ulusal televizyon yayınlarını keserek kendi yayınlarımızı verdiğimiz şeklinde yorumlanabiliyordu. Oysa o dönemde Show TV, Tele On ve yabancı yayınları bile kendi vericilerimiz üzerinden yapıyorduk.
Başlangıçta küçük bir odadan ve çatı üzerine kurulan verici anteni üzerinden çok kısıtlı imkanlarla başlattığımız Fırat Televizyonu yayınları; bugün 120 koltuk kapasiteli stüdyosu, Haber ve Araştırma Merkezi, Film Kurgu Montaj Odası, Ana Kumanda Odası ve sahip olduğu tüm donanımlarla büyük bir yerel televizyon birimi haline gelmiştir. Projemizin bu hale gelmesine katkı sağlayan her kademedeki kişilere ne kadar teşekkür etsek azdır.