Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr
avarol@elaziz.net
Fırat Universitesi İletişim Fakültesi 19.09.1997 tarih ve 23115 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu’nun 97/9930 sayılı kararı ile kurulmuştu. Yükseköğretim Kurulu’nun 11.10.2000 tarih, B.30.0.EÖB.0.00.00.03-04.01-2085-23227 sayılı ve Bölüm açılması konulu yazısı ile Fırat Universitesi İletişim Fakültesi bünyesinde “Radyo Televizyon ve Sinema”, “Gazetecilik” ve “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” bölümleri açılmıştı. Bölümlerin açılmasının kabul edilmesinin akabinde üçüncü aşamada da öğrenci alımına gitmek gerekiyordu. Öğrenci alımının da YÖK tarafından onayı zorunluydu.
Geçen dönem zarfında Fırat Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl, İletişim Fakültesine öğrenci alımını gerçekleştirmek için yoğun bir çaba içerisine girdi. Öncelikle eleman eksikliğini gidermek gerekiyordu. Görevlendirmeler yolu ile bir öğretim üyesinin gelmesi kesinleşti. Ayrıca, üniversite içinden sağlanan elemanlarla ders verebilecek eleman sayısı iyileştirildi.
Geçen hafta içinde yapılan senato toplantısında Sayın Rektör Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl İletişim Fakültesinin durumunu belirten bir tablo çizdi. Binası, Stüdyosu ve yeterli elemanı sağlanan bu Fakülteye artık öğrenci alımı zamanının geldiğini belirten Sayın Bingöl ve Senato üyelerinin almış olduğu karar sonrasında, İletişim Fakültesine bu yıl ek kontenjan yolu ile öğrenci alımının gerçekleşmesi için Yükseköğretim Kurulu’na yazı yazılması kararlaştırıldı. Aynı Senatoda Eğitim Fakültesi ile bazı Meslek Yüksekokullarına da ek kontenjanla öğrenci alımına karar verildi.
Bu teklifler Yükseköğretim Kurulu’nda görüşülüp uygun görülmesinin akabinde öğrenci alımı gerçekleşebilecek. Sayın Rektörümüzün ve değerli Senato üyelerinin İletişim Fakültesine öğrenci alınması konusunda gösterdikleri hassasiyete sonsuz teşekkürler. Çünkü eğer gerçekleşebilirse, İletişim Fakültesine ek kontenjanla öğrenci alınması, en çok bölgemizdeki gençlere yarayacak.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yayın hayatını sürdüren yerel televizyon ve radyolarının eleman eksikliklerinin bir bölümü, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunları tarafından ileriki yıllarda karşılanabilecek. Sosyal puan türü ile öğrenci alınacağından, Fırat Üniversitesi de sosyal branşlarda bir fakülteyi daha devreye almış olmanın haklı gururunu yaşayacak.
Fırat Üniversitesi, bölge üniversitesi kimliğini günden güne güçlendirmektedir. Fakültelerinin ve Meslek Yüksekokulların coğrafi dağılımı, bu kimliği güçlendiren en önemli delildir. Bu arada komşu illerdeki üniversitelerimiz de hızla gelişme göstermektedirler. İnönü Üniversitesi bünyesinde de İletişim Fakültesi kurulmuş. 29.06.2001 tarihli Resmi Gazetede ise Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak İletişim Fakültesi kurulması gerçekleştirildi. Bu gelişmelerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.