Fırat Televizyonundan İletişim Fakültesine

Prof. Dr. Asaf Varol
Fırat Üniversitesi,
İletişim Fakültesi Dekanı

Fırat Üniversitesinin Elazığ halkına açılan penceresi olan ve 1991 yılında temeli atılan Fırat Televizyonu, Türkiye’de ilk yerel üniversite televizyonu kimliğini taşımanın haklı gururunu yaşamaktadır. Fırat Televizyonu, kuruluşunu müteakiben 1992’li yıllarda yayın hayatına başlamış ve büyük mücadeleler vererek programlarını 2000 yıllarına kadar aralıksız sürdürmüştür.

Fırat Televizyonu kurulduğunda özel radyo ve televizyon yayınlarını kapsayan bir kanun maalesef bulunmamaktaydı. 1994 Nisan’ına kadar bu alanda yasa yokluğundan istifade ederek ülkemizde yerel bağlamda çok sayıda radyo ve televizyon şirketleri kurulmuş ve aralarındaki kıyasıya mücadele nedeniyle birçok olumsuz olaylar yaşanmıştı. O dönemlerde birbirinin yayınlarını engellemek için yayınları enterfere eden şirketlerin varlığını çok iyi hatırlıyorum. Maalesef Fırat Televizyonu da bu olumsuz gelişmeler yüzünden defalarca sabotaj olaylarına maruz kalmıştı.

O dönemlerde bu alanda bir yasanın olmayışı, bazı illerde yerel bağlamda çok sayıda radyo ve televizyon şirketlerinin işletilmeye başlatılması, ses ve görüntü kirliliğini de beraberinde getirmişti. Frekans tahsisi olmadığı için her dileyen istediği bir kanalı işgal ederek görsel ve işitsel alanlarda yayıncılık yapmaya çalışıyordu.

1994 Nisan’ında 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte, Üniversitelerimize büyük bir darbe vuruluyordu. Çünkü yasada üniversitelerin eğitim amaçlı dahi olsa yerel bağlamda radyo ve televizyon birimleri kurmaları engellenmişti.

Fırat Televizyonu için 1991-1994 yılları arasında büyük yatırımlar yapılmış ve bu televizyonun eğitim amaçlı kullanılması düşünülmüşken, yasadaki bu engel Berlin duvarı misali karşımıza dikilmişti. İki ihtimal vardı, ya yasa gereğini yerine getirip o güne kadar yapılan tüm yatırımların üzerine bir çizgi çekerek Fırat Televizyonu yayınlarını durduracaktık yada haklılığımızı ortaya koyarak yasanın değişmesini sağlamanın yollarını arayacaktık. Bizler ikinci yolu tercih ettik ve Fırat Televizyon yayınlarını aralıksız sürdürdük.

Yasa desteği olmadığı için o dönemlerde defalarca sanık koltuğuna oturarak ifadeler verdik. Yaptığımız yayınlar yüzünden bir kısım kötü amaçlı mihrakların tehditlerine maruz kaldık. Bıkmadık ve bölgenin kültürel yapısına hizmet etmek amacıyla yayınlarımızı ısrarla sürdürdük. Ama hiçbir zaman asıl kuruluş amacımız olan eğitim olgusunu göz ardı etmedik. Bu alanda düzenlediğimiz programlarla Elazığ’ın eğitim düzeyinin daha da yükselmesine katkı sağlamaya çalıştık.

Fırat Televizyonu günden güne büyümesine devam ediyor ve artık Üniversitemiz bünyesinde bir İletişim Fakültesinin kurulmasının zamanının geldiğine inanıyorduk. 1997’de Fırat Televizyon alt yapısını ön plana çıkararak hazırladığımız raporlar sayesinde, Bakanlar Kurulundan Fırat Üniversitesi bünyesinde bir İletişim Fakültesi kurulması kararını aldırmanın mutluluğunu yaşıyorduk.

2000 yılında İletişim Fakültesine Dekan olarak atanmam ile birlikte Fakültemize öğrenci alabilmek için yoğun bir çalışma başlattık. Yükseköğretim Kurulu tarafından Fakültemizin öğrenci alabilmesine izin alabilmenin yolu, fiziki mekanımızın varlığına ve yeterince öğretim elemanı sağlamamıza bağlı idi. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl büyük bir atılım yaparak, başka amaçla yapımı tamamlanan bir binayı İletişim Fakültemize tahsis etti ve diğer üniversitelerden eleman temini için tüm imkanlarını seferber etti. Bu dönüm noktasının meyvesini, 2001-2002 eğitim ve öğretim döneminde ek kontenjanla Kasım ayında öğrenci alımını gerçekleştirerek almış olduk.

Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrenci alımını daha 2001 yılı kasımında gerçekleştirmesine rağmen, Fırat Televizyonunun varlığı, kendine ait müstakil binasının bulunması ve yeterli öğretim elemanını kısa sürede tamamlaması gibi unsurlarla Türkiye’deki İletişim Fakülteleri içerisinde saygın bir konuma gelmeyi çok kısa sürede başarmıştır. Çok genç bir fakülte olmamıza rağmen, öğrencilerimiz ürettikleri yapıtlarla farklı üniversiteler tarafından düzenlenen ödül törenlerine çağrılmaktadırlar.

2002 yılında Yükseköğretim Kurulu Enformatik Milli Komitesi üyelerinin Elazığ’a gelerek yerinde yaptıkları incelemeler sonrasında, diğer üniversiteleri ziyaretleri sırasında örnek verilmemiz, farklı üniversitelerdeki öğretim elemanlarının uzaktan eğitim konusunda yayınladıkları makalelerde, Fırat Televizyonunun ve İletişim Fakültemizin adından sıkça söz edilmesi, başarılarımızın tescil edilmesinin kanıtıdır.

Yılmadan yıllardır sürdürdüğümüz televizyon yayınları modelini diğer üniversitelerimiz de benimsediler. 1998’de Selçuk Üniversitesi de Fırat Televizyonu benzeri bir yerel televizyon birimini kurdu ve yayınlarını başlattı. Bu durum haklılığımızın daha da güçlenmesine vesile oldu.

3984 sayılı yasadaki engelleri ortadan kaldırmak için önemli unsurlar devreye girmeye başlamıştı. Bunlardan biri benim de üye olarak seçildiğim Yükseköğretim Kurulu Enformatik Milli Komitesinin varlığı idi. Diğer ise sık sık toplanan İletişim Fakültesi Dekanlarının, üniversitelerin yerel radyo ve televizyon birimleri kurabilmeleri ile ilgili birliktelikleriydi. İletişim Fakülteleri dekanları söz birliği yaparak, eğitim amaçlı yerel televizyonların üniversite bünyelerinde kurulmalarını sağlamak için birlikte mücadele veriyorlardı. Sonuç olarak 2002 yılında 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki Kanun değişmiş ve üniversitelerinin iletişim fakültelerinin Radyo-Televizyon ve Sinema bölümlerinin yerel bağlamda Radyo ve Televizyon yayınları yapması önündeki tüm engeller tarihe karışmış oluyordu. Kanunun tarifine tıpatıp uyan Fırat ve Selçuk Üniversitesi televizyonları böylece hürriyetlerine kavuşuyorlardı. Artık diğer bazı üniversitelerimiz de yerel bağlamda radyo ve televizyon birimleri kurmak için hummalı bir mücadele içerisine girdiler.

Bugün bir mutluluğu daha yaşıyoruz. Elinizde okuduğunuz bu gazete, Fırat İletişim Fakültesinin bir yayınıdır. Böylece yayıncılık konusunda yeni bir güzergaha giriyoruz. Bu güzergah hem Elazığ basınına taze kan anlamını taşıyacak, hem de İletişim Fakültesi bünyesinde Gazetecilik Bölümümüzün öğrenci alımına vesile olacaktır.

Hedeflerimizi daha da büyüteceğiz ve Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümümüzü de kısa sürede devreye alacağız. Amacımız, bir ülkede demokratik olgular ile kuralların yerleşmesi ve uygulanmasında iletişimcilere önemli sorumlulukların düştüğünü, bölgemizde kanıtlamaktır. Küreselleşen dünyamızda medyanın dördüncü kuvvet olma misyonunu, Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak sürdürmektir. Bu bağlamda bilişim ve iletişim araçlarını etkin kullanabilen iletişimciler yetiştirmek, hedeflerimizin başında yer alacaktır.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum (1)

  • Rosalina| 5 Temmuz 2024

    Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
    I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you
    continue this in future. A lot of people will be benefited from
    your writing. Cheers!

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    32 İLDEK KONSEYİ BOLUTOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    İletişim fakülteleri aktif veya önceki dekanların, aktif veya önceki rektör ve rektör yardımcılarının katılacağı 32. İLDEK Konseyi toplantısı, 17-19 Ekim 2024 (Perşembe-Cumartesi) tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. İLDEK Konsey toplantısı, 2000 yılından beri her yıl kesintisiz sürdürülen bir etkinliktir. Bu toplantılar 24 yıldır yapılmakta ve katılımcılar iletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, ileriye yönelik projeksiyonlarını, paydaşlarla iş birliklerini, eğitim ve öğretim müferadlarının değişen teknolojik gelişmelere uyarlanmasını vb. diğer konuları tartışmaktadır. İLDEK Konseyi Genel Kurulunun almış olduğu kararlar, öneri amacıyla ilgili resmi ve özel kurumlara iletilmektedir.

    TOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    CIDA 2024 Symposium Paper Reviewer Assignment Form

    İLDEK (İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi), İLAD (İletişim Araştırmaları Derneği) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşbirliği ile 4. Dijital Çağda İletişim Sempozyumu “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” teması ile 28-30 Kasım 2024 tarihleri Arasında, Gazimağusa, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde yapılacak.

    Sempozyum ile ilgili bilgiler https://cidainternational.org/ adresinde yayınlanmıştır.

    Bu sempozyuma gönderilen bildirilerin hakemleri arasında yer almak istiyorsanız, burayı tıklayınız ve açılan penceredeki formu doldurunuz.

    İletişim Fakültesi Dekanlarımızın CIDA 2024 sempozyumunu kendi fakültelerindeki akademisyenlere duyurmalarını istirham ediyoruz. Fakültelerinizde CIDA 2024 sempozyumuna hakem olmak isteyen akademisyenlerin bu formu doldurmaya teşvik etmenizi bekliyoruz. Saygılarımızla

    İLDEK-İLAD-EMU