Altın Safran Film Festivali

Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr

1-5 tarihleri arasında Safranbolu’da “Uluslararası 4. Altın Safran Belgesel Film Festivali” etkinlikleri yapıldı. Geçen yıllarla kıyaslandığında, bu yıla ait etkinliklerin kapsamının daha da genişletildiği ve uluslararası bir hüviyet kazandırılması için mücadele edildiği görüldü.

Altın Film Festivali Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve sivil toplum örgütleri ile müştereken yürütülmeye çalışılan bir organizasyon. Ancak işin yükünü Belediyenin çektiği görülüyor. Hatta bu yıl etkinliklerin tümünden Belediye sorumluymuş gibi bir görüntü algılandı.

Nihat Cebeci genç ve dinamik bir kişiliğe sahip Safranbolu Belediye Başkanı. Geçen yıl yapılan festival de gene Nihat Cebeci tarafından organize edilmişti. Daha mükemmel bir organizasyona imza atmak için kendileri büyük çaba gösteriyor. Örneğin öncekilerde olduğu gibi bu festivalde de İletişim Fakültesi Dekanlarının bir araya gelmesini sağladı. Daha mükemmel bir organizasyon için bizlerle toplantı yapıyor.

Biz iletişim fakültesi dekanları ise üzerinde çok hassas durduğumuz bir konu var. Bilindiği üzere Belediyeler siyasi kimliğe sahip. Hiçbir iletişim fakültesi dekanı ise, siyasi bir kimlik altında görev yapmayı asla istemez. Bu duygularımızı Nihat Cebeci’ye uygun bir üslup ile aktarmaya çalıştık. Kendisinin çalışmalarını takdir ettiğimizi, ancak bu organizasyonun ağırlıklı olarak belediye tarafından yürütülmesi yerine, oluşturulacak geniş kapsamlı ve de sivil toplum örgüt mensuplarının da içinde yer aldığı yürütme kurulları aracılığı ile sürdürülmesinin daha uygun olacağını söyledik.

Bu yıl içerisinde Birinci Elazığ Kültür Kurultayını düzenlediğimizi ve etkinliğin Valilik, Belediye Başkanlığı, Fırat Üniversitesi ve Sivil Toplum Örgütleri ile müştereken yürütüldüğünü söyledim. Bu amaçla Genel Kurul ve Yürütme Kurulları oluşturduğumuzu ve üyelerinin oybirliği ile aldıkları kararları işlettiğimizi belirttim. Safranbolu Belgesel Film Festivalinin de kapsamının genişletilmesi arzulanıyor. Çünkü sadece belgesel film festivali ile sınırlı kalınınca, gelişme sağlanamıyor ve hatta festival kalitesinde düşüşler dahi yaşanabiliyor.

Safranbolu Belgesel Film Festivali artık yön değiştirmek zorunda. Kültür ve sanat ağırlıklı uluslararası bir boyut kazanmasının zamanı gelmiştir. Safranbolu halkı, bu festivallere alıştı ve gelen yerli ve yabancı turistlerden kazanç sağlama yollarını çok iyi biliyorlar. Safranbolu, UNESCO tarafından korunan bir ilçe ve maddi olarak destekleniyor. Bundan sonraki etkinliklerde mimari yapıların da gündeme gelmesi söz konusu.

Harput beldesi tarihi ve kültürü ile ön plana çıkan bir yer. Birinci Elazığ Kültür Kurultayı sayesinde yöre ile ilgili çok güzel eserler yayımlanıyor. Bu eserler gelecek nesiller için önemli yazılı kaynaklardır. Ancak, arzumuz bu Kültür çalışmalarının ekonomiye katkı sağlayacak biçimde kullanılmasıdır. Bu hedefi yakalamanın yolu da her yıl düzenli festivallerin düzenlemesi ile sağlanabilir düşüncesindeyim. 1999 yılındaki güneş tutulması, Elazığ’ı cazibe merkezi yapmıştı. Acaba çok mükemmel organizasyonlar yaparak, kültürel mirasımızı sürekli canlı tutamaz mıyız?

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum (2)

  • Cleta| 6 Temmuz 2024

    hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new
    from right here. I did however expertise some technical issues using this website, since I experienced
    to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly.

    I had been wondering if your web hosting is OK?

    Not that I’m complaining, but slow loading instances times
    will sometimes affect your placement in google and can damage your high
    quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out
    for much more of your respective interesting content.

    Make sure you update this again soon..

  • Eva| 7 Temmuz 2024

    Hello there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg
    it and personally suggest to my friends. I’m confident
    they’ll be benefited from this website.

    Check out my blog: web site

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    32 İLDEK KONSEYİ BOLUTOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    İletişim fakülteleri aktif veya önceki dekanların, aktif veya önceki rektör ve rektör yardımcılarının katılacağı 32. İLDEK Konseyi toplantısı, 17-19 Ekim 2024 (Perşembe-Cumartesi) tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. İLDEK Konsey toplantısı, 2000 yılından beri her yıl kesintisiz sürdürülen bir etkinliktir. Bu toplantılar 24 yıldır yapılmakta ve katılımcılar iletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, ileriye yönelik projeksiyonlarını, paydaşlarla iş birliklerini, eğitim ve öğretim müferadlarının değişen teknolojik gelişmelere uyarlanmasını vb. diğer konuları tartışmaktadır. İLDEK Konseyi Genel Kurulunun almış olduğu kararlar, öneri amacıyla ilgili resmi ve özel kurumlara iletilmektedir.

    TOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    CIDA 2024 Symposium Paper Reviewer Assignment Form

    İLDEK (İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi), İLAD (İletişim Araştırmaları Derneği) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşbirliği ile 4. Dijital Çağda İletişim Sempozyumu “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” teması ile 28-30 Kasım 2024 tarihleri Arasında, Gazimağusa, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde yapılacak.

    Sempozyum ile ilgili bilgiler https://cidainternational.org/ adresinde yayınlanmıştır.

    Bu sempozyuma gönderilen bildirilerin hakemleri arasında yer almak istiyorsanız, burayı tıklayınız ve açılan penceredeki formu doldurunuz.

    İletişim Fakültesi Dekanlarımızın CIDA 2024 sempozyumunu kendi fakültelerindeki akademisyenlere duyurmalarını istirham ediyoruz. Fakültelerinizde CIDA 2024 sempozyumuna hakem olmak isteyen akademisyenlerin bu formu doldurmaya teşvik etmenizi bekliyoruz. Saygılarımızla

    İLDEK-İLAD-EMU