Prof. Dr. Asaf Varol
asaf_varol@yahoo.com
Yerel gazeteler ait oldukları yörenin gözü kulağıdır. Bir ildeki yerel gazetelerin çeşitliliği ve çokluğu, o ilin okumaya verdiği önemin bir göstergesidir. Sadece gazete çıkartmış olmak veya bir kimlik kazanmak için yola çıkanlar olduğu gibi, belirli bir siyasi görüşü dayatmak amacıyla da basılan yerel gazeteler mevcuttur.
Amerika’da küçük şehirlerin dahi onlarla ifade edilebilecek gazeteleri mevcuttur. Örneğin üniversitesinde çalışmalar yaptığım Morgantown şehri oldukça küçük bir şehir olup üniversite kenti olarak bilinmektedir. West Virginia Üniversitesinin öğrenci sayısı 25 bin. Bu rakam eklendiğinde şehrin nüfusu 60-70 bin oluyor. Nüfusu az ama, burada yayımlanan çok kaliteli yerel gazeteleri bulunuyor. West Virginia Üniversitesi bile her gün “Daily Athenaeum” isimli bir gazete çıkarıyor. Bu gazete on binlerce baskı yapıyor ve ücretsiz olarak hem kente hem de üniversitenin tüm binalarına bırakılıp öğrencilerin eline geçmesi sağlanıyor. Bu yetmiyormuş gibi gazete aynı zamanda Internet üzerinden yayımlanarak tüm internet kullanıcılarının hizmetine sunuluyor. Internet üzerinden bir gazetenin yayınlanmış olması çok büyük bir olaydır. Çünkü gazeteyi her yere gönderemezsiniz, ama elektronik bilgileri bilgisayar aracılığı ile dünyanın en ücra noktasına kadar ulaştırabilirsiniz.
Başımdan geçen bir olayı size aktarmak istiyorum. Burada Ekim ayında futbol maçına gitmiş ve Amerika futbolu ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu yazı 25 Ekim tarihinde www.elaziz.net online gazetesinde “ABD’de Futbol Fanatikliği ve Elazığspor” başlığı ile yayımlanmıştı. ABD’li bazı arkadaşlarım ne yazdığımı merak ettiler ve İngilizceye çevirmemi rica ettiler. Ben de ana fikrine bağlı kalarak metni İngilizceye çevirdim ve www.elaziz.net gazetesinde İngilizcesinin de yayınlanmasını sağladım. Amerikalı arkadaşlar yazdıklarımı webte görüp birbirine göstermişler.
Sonuçta bu yazı bir şekilde Morgantown’ın en büyük gazetelerinden Dominion Post Newspaper Spor İşleri Direktörü Bob Herztel’in eline geçiyor. Bob Hertzler 31 Ekim 2004 tarihli gazetede spor bölümünün baş sayfasına “No Wire Fences (Tel Örgüsüz)” başlığı ile benim yazıyı yorumlayan uzun bir yazı yazmış (Bu yazıya internet üzerinden ulaşmak için http://www.dominionpost.com/a/sports/2004/10/31/ad/ adresine bakılabilir). Bunun haricinde yazdığım yazı Üniversitenin her gün yayımlandığı “Daily Athenaeum” gazetesinde de 11 Kasım’da yayımlandı.
Yukarıda anlattığım olay, dünyanın ne kadar küreselleştiğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Küreselleşmeyi sağlayan ise bu olayda Internet gazeteciliğidir. Bu noktadan yola çıktığımızda Elazığ’da yayımlanan yerel gazetelerimizde büyük bir eksiklik görüyorum. Türkiye’de birçok ilin gazeteleri aynı zamanda Internet’te yayımlanırken, maalesef Elazığ’da günlük yayımlanan basılı gazetelerden aynı zamanda online yayımlanan hiç yok. Bu çok büyük bir eksikliktir. Sadece www.elaziz.net ve Elazığ Valiliğinin (http://www.elazig.gov.tr) web sayfaları uzakta yaşayan Elazığlıların sınırlı da olsa bazı haberlere ulaşmasını sağlıyor. Hatta Elazığ Valiliği yerel gazetelerin ilk sayfasının resmini de yayımlıyor. Ancak sadece başlıkları okunabiliyor. Oysa uygun yazılım ve donanım kullanılarak, sayfaların hepsi okunur hale getirilebilir. Tabi Elazığ’da yayımlanan yerel gazetelerden beklentimiz ise normal gazete baskısı yanında, bir an önce online yayına da geçmeleridir.