17. İletişim Fakülteleri Dekanları Toplantısı

Prof. Dr. Asaf Varol

İletişim fakülteleri dekanları 2000 yılından beri yılda en az bir kez toplanarak iletişim fakültelerinin sorunlarını ele almakta, çağdaş ve kaliteli bir eğitim-öğretim sürdürebilmeleri için beyin fırtınası oluşturarak çözümler üretmektedir. Türkiye’deki iletişim fakülteleri dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yer alan 5 iletişim fakültesi ile Kırgızistan’daki Türkiye-Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi de düzenli olarak toplantılara katılmaktadır. Yeni açılan üniversitelerin bazılarında da (Gümüşhane, İstanbul Şehir Üniversitesi gibi) iletişim fakülteleri kurulmuştur. Dolayısıyla iletişim fakülteleri sayısı 38’i bulmuştur.

İletişim Fakülteleri Dekanları 2000 yılında Gazi Üniversitesi’nin eski Dekanı Prof. Dr. Alemdar Yalçın’ın girişimleri sonucunda toplantılar düzenlemeye başlamışlardı. O dönemlerde dekanlar bazen yılda 2-3 kez toplantılar yapabiliyordu. Bunun sonucu olarak 2000-2009 yılları arasında 9 yıl geçmiş olmasına karşın, 2009 yılında 17 inci İletişim Fakülteleri Dekanları toplantısı düzenlenebilmiştir.

2000 yılında Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin kurucu dekanlığı görevini yürütüyordum. 2004 yılı Ağustos Ayında Amerika Birleşik Devletlerine gitmem nedeniyle dekanlıktan ayrılmıştım. ABD’de 16 ay bulunmam münasebetiyle 2005 yılındaki toplantıya katılamamıştım. Ancak 2005 yılı haricindeki tüm iletişim fakülteleri dekanları toplantılarına düzenli katılan üyeyim.

2004 yılında İletişim Fakülteleri Dekanları toplatısını Elazığ’da yapmış ve Türkiye’de ilk defa 13 iletişim fakültesi öğrencilerinin işbirliği ile yapılan anketlerle 2003 yılı Başarılı İletişimciler ödülünü Elazığ’da dağıtmıştık. O dönemde Fırat Üniversitesi Rektörlüğünü şimdiki Rektör Sayın Prof. Dr. A. Feyzi Bingöl yapmaktaydı. Bu etkinlik Türkiye’de büyük ses getirmişti. CNN Türk Fırat Üniversitesi televizyonu stüdyolarında canlı yayın yapmış, diğer görsel ve yazılı medya, Fırat Üniversitesi’ndeki bu etkinliği tüm ülke sathına yaymıştı. Bu toplantının çıkarttığı ses hâlâ kulaklarda çınlamaktadır.

2006 yılında İletişim Fakülteleri Dekanları Mersin Üniversitesi’ndeki toplantına eski iletişim fakülteleri dekanlarından sadece beni davet etmişlerdi. Bu ayrıcalığın nedeni, 2004 yılında Elazığ’da yapılan 12 inci İletişim Fakülteleri Dekanları toplantısının organizasyonunun mükemmelliği ve önceki toplantılarla ilgili kapsamlı belgesel bir kitap ve CD’leri dağıtılmış olmasıydı. Bu kitapta ve CD’lerde o yıla kadar yapılan tüm toplantılarla ilgili belgesel nitelikli bilgiler ve resimler yer almaktaydı. Mersin’deki toplantıda İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu’nun oluşturulmasına karar verilmişti. Dekan olmamama karşın yapılan seçimler sonucunda 5 kişiden oluşan Yürütme Kurulu’na seçilmiştim. Benimle ilgili yapılan tercihe, Fırat Üniversitesinin adını duyurmak bağlamında memnun kalmıştım. Çünkü Fırat Üniversitesi mensubu bir öğretim üyesinin İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu’nda görev almış olması, Üniversitemiz adına gurur verici bir tasarruf olsa gerek.

2006 yılından beri İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu’na her yıl yeniden seçildim. Yürütme Kurulu’nun görevlerini yerine getirmek bağlamında, görev yaptığımız meslektaşlarımızla cana başla çalıştık.

2009 yılında İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu 17 inci toplantısını Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Bu toplantının en önemli gündem maddelerinden biri 2010 yılından itibaren iki aşamalı yapılacak Lisansa Yerleştirme Sınavları’nda iletişim fakültelerine hangi puan türünün uygulanması ile ilgili alınacak karar idi. Ortaöğretim kurumlarında sosyal branşta okuyan öğrencilerinin sayısının çok azaldığını ve bunun sonucu olarak da sosyal puan türü yerine, Türkçe-Matematik puan türü ile iletişim fakültelerine öğrenci alınmasının uygun olacağının Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilmesine ve iletişim fakülteleri ile ilgili diğer sorunların çözümü için Yürütme Kurulu’na yetki verilmesine oybirliği ile karar verildi.

17’inci İletişim Fakülteleri Dekanları toplantısına katılan dekan ve dekan temsilcilerin isimleri aşağıda verilmiştir.

  ÜNİVERSİTESİ DEKAN/DEKAN TEMSİLCİSİ
1 Akdeniz Doç. Dr. Seçil Deren
2 Anadolu Yrd. Doç. Dr. Hakan Ergül
3 Ankara Prof. Dr. Haluk Geray
4 Atatürk Prof. Dr. Önder Barlı
5 Bahçeşehir Prof. Dr. Haluk Gürgen
6 Başkent Prof. Dr. Ahmet Tolungüç
7 Beykent Prof. Dr. Şermin Tekinalp
8 Cumhuriyet Prof. Dr. Mehmet Canbazoğlu
9 Doğu Akdeniz Prof. Dr. Tuğrul İlter
10 Ege Prof. Dr. Ahmet Bülend Göksel
11 Erciyes Prof. Dr. Hamza Çakır
12 Fırat Prof. Dr. Asaf Varol
13 Galatasaray Prof. Dr. Özden Çankaya
14 Gazi Doç. Dr. M. Bilal
15 Girne Amerikan Prof. Dr. Alpay Ataol
16 Hacettepe Prof. Dr. Asker Kartarı
17 İstanbul Arel Prof. Dr. Aysel Aziz
18 İstanbul Bilgi Prof. Dr. Nezih Erdoğan
19 İstanbul Şehir Yrd. Doç. Dr. Fahrettin Altun
20 İstanbul Prof. Dr. Suat Gezgin
21 İzmir Ekonomi Prof. Dr. Sevda Alankuş
22 Kadir Has Prof. Dr. Deniz Bayrakdar
23 Karadeniz Teknik Prof. Dr. Mustafa Emir
24 Kocaeli Prof. Dr. Hülya Yengin
25 Maltepe Prof. Dr. Peyami Çelikcan
26 Kırgızistan Türkiye-Manas Prof. Dr. Bayram Kaya
27 Selçuk Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer
28 Yakındoğu Prof. Dr. Orhan Çiftçi
29 Yaşar Prof. Dr. Şefik Güngör
30 Yeditepe Prof. Dr. Suat Anar

Toplantı sonrasında Yürütme Kurulu’nun İstanbul Arel üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asker Kartarı, Yakındoğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çiftçi, Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Tolungüç ve Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Varol’dan oluşmasına oybirliği ile karar verildi. Yürütme Kurulu kendi arasında yaptığı toplantı sonucunda, İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Asaf Varol’u seçildi. 18 inci İletişim Fakülteleri Dekanlar toplantısının Yakındoğu Üniversitesi Kıbrıs’ta yapılmasına oybirliği ile karar verildi. İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu’na seçilen melektaşlarım adına, tüm dekanlara/dekan temsilcilerine şükranlarımızı sunar, Yürütme Kurulu olarak başarılı olmamız halinde, bu başarıda en büyük payının iletişim fakültesi dekanlarımızdan göreceğimiz güven ve desteğe bağlı olduğunu kamuoyu ile paylaşırım.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum (2)

  • Brooke| 5 Temmuz 2024

    Great post and straight to the point. I am not sure if
    this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers?

    Thank you 🙂

  • Lien| 7 Temmuz 2024

    Quality articles or reviews is the secret to be a focus for the
    users to pay a quick visit the site, that’s what this web site is providing.

    Feel free to visit my website web page

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    32 İLDEK KONSEYİ BOLUTOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    İletişim fakülteleri aktif veya önceki dekanların, aktif veya önceki rektör ve rektör yardımcılarının katılacağı 32. İLDEK Konseyi toplantısı, 17-19 Ekim 2024 (Perşembe-Cumartesi) tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. İLDEK Konsey toplantısı, 2000 yılından beri her yıl kesintisiz sürdürülen bir etkinliktir. Bu toplantılar 24 yıldır yapılmakta ve katılımcılar iletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, ileriye yönelik projeksiyonlarını, paydaşlarla iş birliklerini, eğitim ve öğretim müferadlarının değişen teknolojik gelişmelere uyarlanmasını vb. diğer konuları tartışmaktadır. İLDEK Konseyi Genel Kurulunun almış olduğu kararlar, öneri amacıyla ilgili resmi ve özel kurumlara iletilmektedir.

    TOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    CIDA 2024 Symposium Paper Reviewer Assignment Form

    İLDEK (İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi), İLAD (İletişim Araştırmaları Derneği) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşbirliği ile 4. Dijital Çağda İletişim Sempozyumu “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” teması ile 28-30 Kasım 2024 tarihleri Arasında, Gazimağusa, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde yapılacak.

    Sempozyum ile ilgili bilgiler https://cidainternational.org/ adresinde yayınlanmıştır.

    Bu sempozyuma gönderilen bildirilerin hakemleri arasında yer almak istiyorsanız, burayı tıklayınız ve açılan penceredeki formu doldurunuz.

    İletişim Fakültesi Dekanlarımızın CIDA 2024 sempozyumunu kendi fakültelerindeki akademisyenlere duyurmalarını istirham ediyoruz. Fakültelerinizde CIDA 2024 sempozyumuna hakem olmak isteyen akademisyenlerin bu formu doldurmaya teşvik etmenizi bekliyoruz. Saygılarımızla

    İLDEK-İLAD-EMU