Fırat Televizyonunun Kazanılmış Hakkı Nerede?

Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr

Geçen hafta “Elazığ Milletvekilleri Nerede?” başlığı ile kaleme aldığım yazıdan ötürü hem olumlu hem de olumsuz birçok tepki aldım. Hatta telefonla arayanlar oldu. Makaleme olumlu tepki verenlere teşekkür ediyorum. Görüşlerime katılmayarak eleştiri yapanların düşüncelerine de saygı duyuyorum. Ancak eleştiri yapan bazı kişilerin hissi davrandıkları görüşündeyim.

Bir okuyucum bana olaya politik yaklaştığımı iddia etti. Seçim öncesinde bu konuyu yazmamın doğru olmadığını söyledi. Bu görüş karşısında şaşırdım kaldım. Ne alâka demekten de kendimi alamadım. Bu kişinin yazımı dikkatli okumadığı görüşündeyim. Çünkü önerge vererek Kanunu iletişim fakültelerinin leyine çevirmek isteyenlerlerden bazıları hükümetin milletvekilleri değil mi?

Elazığ’ın milletvekilleri Genel Kurulda bir önerge vererek halen yayın yapan İletişim Fakültelerinin (dolayısıyla Fırat Televizyonunun) yayınlarını sürdürmelerini isteselerdi ne kaybederlerdi? Önerge gene reddedilirdi. Ama Elazığ Milletvekilleri Elazığ Kamuoyunda kahraman olurlardı.

Fırat Televizyonunun reklam geliri olsaydı, Elazığ’daki diğer yerel televizyonlar bu tasarruftan rahatsızlık duyabilirlerdi. Fırat Televizyonu ile Elazığ’daki diğer yerel televizyonlar arasında çok güzel diyaloglar var. Birlikte ortak yayınlar yapıyorlar. Biribirine eleman takviyesi ve hatta donanım desteğinde bulunuyorlar.

Geçen haftaki yazımda “ İletişim Fakültelerinden radyo ve televizyon yayını yapanlar, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumundan hizmet almak yolu ile yayınlarını sürdürmek isterlerse, ücret ödemeyecekler” diye bir yorumda bulunmuştum. Bu yorumu yazarken de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinin (2) paragrafının varlığından ümitlenmiştim. Bu paragrafta “(2) Açık Eğitim: Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan bir eğitim – öğretim türüdür.” ifadesi yer alıyordu.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanununun 2 maddesinin f bendinde “Türkiye Radyo ve Televizyon Kanununa uygun olarak Radyo istasyonu kurmak ve işletmek” ifadesinin yer aldığını görünce, anladım ki “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Kanunlarında radyo ve televizyon yayını yapabileceklerine ilişkin hüküm bulunan kamu kurum ve kuruluşlarından Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından her hangi bir ücret alınmaz.” ile kastedilen, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yaptığı radyo yayınlarıdır. Belki bu şekilde TRT üzerinden ücretsiz yayın yapacak 1-2 kamu kurumu daha olabilir, kurumların kuruluş kanunlarını tek tek incelemek gerekecektir.

İletişim Fakültelerinin karasal yayın yapması Anayasaya aykırı bulunmuş (!) Gerekçede şu ifadeler yer alıyor. “Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından yapılacak radyo ve televizyon yayınlarının Anayasanın 133 üncü maddesi ile tek kamu radyo ve televizyonu olarak kurulan TRT tahsis edilen kanal ve frekanslardan yapılması öngörülmektedir. Bu şekilde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının TRT imkânlarından yararlanmaları sağlanarak kaynak israfı engellenecek hem de yayıncılık açısından daha kaliteli hizmet sunulması sağlanacaktır.” deniliyor. İletişim Fakültelerine yayın hakkını veren 3984 sayılı Kanun 2002 de değiştirilmişti. Yani 8 yıl sonra mı Kanunun Anayasa’ya aykırı olduğunun farkına varıldı (!)

İletişim Fakültelerinden halen radyo ve televizyon yayını yapanların haklarını hukuk yolu ile aramalarının sonuç vereceğini düşünüyorum. Kazanılmış bir hak geri alınamaz! Asıl şimdi yapılan Anayasa’ya aykırıdır diye düşünüyorum.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum (1)

  • Alda| 6 Temmuz 2024

    Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
    I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
    Lots of people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    32 İLDEK KONSEYİ BOLUTOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    İletişim fakülteleri aktif veya önceki dekanların, aktif veya önceki rektör ve rektör yardımcılarının katılacağı 32. İLDEK Konseyi toplantısı, 17-19 Ekim 2024 (Perşembe-Cumartesi) tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. İLDEK Konsey toplantısı, 2000 yılından beri her yıl kesintisiz sürdürülen bir etkinliktir. Bu toplantılar 24 yıldır yapılmakta ve katılımcılar iletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, ileriye yönelik projeksiyonlarını, paydaşlarla iş birliklerini, eğitim ve öğretim müferadlarının değişen teknolojik gelişmelere uyarlanmasını vb. diğer konuları tartışmaktadır. İLDEK Konseyi Genel Kurulunun almış olduğu kararlar, öneri amacıyla ilgili resmi ve özel kurumlara iletilmektedir.

    TOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    CIDA 2024 Symposium Paper Reviewer Assignment Form

    İLDEK (İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi), İLAD (İletişim Araştırmaları Derneği) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşbirliği ile 4. Dijital Çağda İletişim Sempozyumu “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” teması ile 28-30 Kasım 2024 tarihleri Arasında, Gazimağusa, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde yapılacak.

    Sempozyum ile ilgili bilgiler https://cidainternational.org/ adresinde yayınlanmıştır.

    Bu sempozyuma gönderilen bildirilerin hakemleri arasında yer almak istiyorsanız, burayı tıklayınız ve açılan penceredeki formu doldurunuz.

    İletişim Fakültesi Dekanlarımızın CIDA 2024 sempozyumunu kendi fakültelerindeki akademisyenlere duyurmalarını istirham ediyoruz. Fakültelerinizde CIDA 2024 sempozyumuna hakem olmak isteyen akademisyenlerin bu formu doldurmaya teşvik etmenizi bekliyoruz. Saygılarımızla

    İLDEK-İLAD-EMU