FHGC’de Yeni Dönem

Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yılı 1988. Aradan geçen 24 yılda birçok yönetim kurulu üyesi seçildi. Her bir yönetim kendi çapında işler yaptı. Bazı dönemler FHGC yaptığı etkinliklerle ses getirdi. Bazı dönemlerde varlığı ile yokluğu pek fark edilmedi, birçok dernek gibi sessiz bir süreç geçirdi. Yakın bir tarihe kadar mekan sorunu yaşadı. 4. Kuvvet medya olgusunun bu cemiyete sağladığı güç bazen hiç fark dahi edilemedi.

1997 yılından beri sürekli basında yazıyorum. 1997-2000 yılları arasında Türkiye genelinde yayımlanan BT/Haber’de köşe yazarlığı yaptım. 2 Mayıs 2000 tarihinden beri Günışığı Gazetesinde köşe yazarlığına başladım. Üstelik ilk yıllarda haftanın üç günü köşe yazısı yazıyordum. O tarihlerde aynı zamanda Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapıyordum. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti ile çok sıkı ilişkiler içerisinde bulunuyorduk. Ortak birçok projede Cemiyetle İletişim Fakültesini bir araya getirmiştik.

Üstat Şükrü Kacar hocamızın Cemiyet Yürütme Kurulu Başkanı olduğu dönemlerde ben de yürütme kurulunda görev almış ve Cemiyeti kurumsallaştırma amacıyla bazı mücadelelere girişmiştik. Cemiyetin Yürütme Kurulu içerisinde görev aldığımda sorunlarını çok daha iyi izleme fırsatını yakalamıştım.

Önceleri Elazığ’da iki ayrı Gazeteciler Cemiyeti vardı. Bu bölünmüşlük aslında birçok kişinin işine geliyordu. Çünkü her zaman bir kurum ve kuruluş bazı konularda haksız da olsa bu iki cemiyetin aralarındaki çekişmeyi kullanarak, sürekli yanlarında bir grup medya mensubunu bulabiliyordu. Cemiyeti daha güçlü kılabilmek için tek çatı altında toplanmaları gerektiğini her platformda söylüyordum. Nihayet Elazığ’da bu iki gazeteciler cemiyeti bir araya gelmeyive tek çatı altında toplanmayı başardılar.

Medya mensuplarını bir araya getirmek gerçekten çok zor. 2007 yılında Siirt Üniversitesi Kurucu Rektörlük görevini sürdürdüğümde, Siirt’teki medya mensuplarını bir araya toplamak için büyük çaba sarf ettim. Hatta derneği dahi kurmayı başardık. Ancak Genel Kurul ‘da sen-ben kavgası nedeniyle bir süre sonra derneği feshetme zorunda kaldık. Orada bir çatı altında toplanamamanın en büyük nedeni,birçok medya mensubunun lider olma ısraları ya da karşılıklı husumetleri büyük rol oynamıştı. Siirt medyası hala bir çatı altında toplanmayı başaramadı. Bu durum Siirt’teki kamu kurum ve kuruluşlarının da işine geliyor. Çünkü iç çekişme nedeniyle her defasında birileri,haksız da olsalar yanlarında mutlaka birkaç medya mensubunu bulabiliyorlar.

FHGC’nin mekan sorunu Başkan Eşref Turan’ın zamanında çözüldü. Bu mekan kiralık ve kira borcu yok. Diğer taraftan yeterli demirbaşa da sahip.Çok eski yıllardan başlayarak kooperatif birliklerinin, Elazığspor’un, FHGC’nin, EMKD’nin vb Sivil Toplum Kuruluşlarının Genel Kurullarında görevler aldım. En sakin Genel Kurulu 7 Ocak 2012 tarihinde FHGC’nin Genel Kurulunda yaşadım. Bu Genel Kurulun Divanını bendeniz, Bedrettin Keleştimur ve Bünyamin Eroğlu birlikte oluşturduk.

Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu asıl ve yedek listesi sorunsuz bir şekilde kabul gördü. Yönetim kendi arasında yaptığı seçim sonrasında da Erkan Köse Cemiyetin yeni başkanı oldu. FHGC’de yeni birdönem başladı. Görev değişiklikleri sürekli bir dinamizmi beraberinde getirir. Erkan Köse ve ekibini de bekleyen bazı sorunlar bulunmaktadır. Cemiyetin artık kiralık yerlerde değil, kendisine ait bir apartman katında ya da binada hizmet verme zamanı gelmiştir. Elazığ’ı Türkiye’nin gündemine oturtabilmek için bazı önemli etkinliklere imza atmalıdır. Bu tür etkinliklerde diğer sivil toplum kuruluşlarını, İletişim Fakültesini, Necip Güngör Kısaparmak Anadolu İletişim Meslek Lisesini yanına almalıdır. Elazığ’ın sorunlarının çözümü bağlamında mücadele vermeli, her zaman dik bir duruş sergilemelidir. Her ne pahasına olursa olsun kameralarını, kalemlerini her zaman haklının lehine kullanma dirayetini göstermelidir. Bu vesile ile Cemiyetin yeni Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelerini ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kurtlar, başarılı ve ses getiren bir dönem geçirmelerini dilerim.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum (2)

  • Ervin| 5 Temmuz 2024

    You actually make it appear really easy with your presentation but I in finding this topic
    to be actually something that I think I might by
    no means understand. It kind of feels too complicated and extremely vast for me.
    I am having a look forward in your next put up, I’ll
    attempt to get the dangle of it!

  • Ryan| 7 Temmuz 2024

    Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone!
    Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
    Carry on the outstanding work!

    my web page; website

  • Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    32 İLDEK KONSEYİ BOLUTOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    İletişim fakülteleri aktif veya önceki dekanların, aktif veya önceki rektör ve rektör yardımcılarının katılacağı 32. İLDEK Konseyi toplantısı, 17-19 Ekim 2024 (Perşembe-Cumartesi) tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. İLDEK Konsey toplantısı, 2000 yılından beri her yıl kesintisiz sürdürülen bir etkinliktir. Bu toplantılar 24 yıldır yapılmakta ve katılımcılar iletişim fakültelerinin mevcut durumlarını, ileriye yönelik projeksiyonlarını, paydaşlarla iş birliklerini, eğitim ve öğretim müferadlarının değişen teknolojik gelişmelere uyarlanmasını vb. diğer konuları tartışmaktadır. İLDEK Konseyi Genel Kurulunun almış olduğu kararlar, öneri amacıyla ilgili resmi ve özel kurumlara iletilmektedir.

    TOPLANTI KAYIT DUYURUSU

    CIDA 2024 Symposium Paper Reviewer Assignment Form

    İLDEK (İletişim Fakülteleri Dekanları Konseyi), İLAD (İletişim Araştırmaları Derneği) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İşbirliği ile 4. Dijital Çağda İletişim Sempozyumu “Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka” teması ile 28-30 Kasım 2024 tarihleri Arasında, Gazimağusa, Kıbrıs’ta Doğu Akdeniz Üniversitesinde yapılacak.

    Sempozyum ile ilgili bilgiler https://cidainternational.org/ adresinde yayınlanmıştır.

    Bu sempozyuma gönderilen bildirilerin hakemleri arasında yer almak istiyorsanız, burayı tıklayınız ve açılan penceredeki formu doldurunuz.

    İletişim Fakültesi Dekanlarımızın CIDA 2024 sempozyumunu kendi fakültelerindeki akademisyenlere duyurmalarını istirham ediyoruz. Fakültelerinizde CIDA 2024 sempozyumuna hakem olmak isteyen akademisyenlerin bu formu doldurmaya teşvik etmenizi bekliyoruz. Saygılarımızla

    İLDEK-İLAD-EMU