Prof. Dr. Asaf Varol
varol.asaf@gmail.com
İletişim Fakülteleri Dekanları her yıl bir üniversitenin ev sahipliğinde toplanarak iletişim alanındaki sorunları tartışmakta ve geleceğe yönelik öneriler hazırlamaktadır. İletişim Fakülteleri dekanları toplantı organizasyonunu 2006 yılından beri İLDEK Yürütme Kurulu üstlenmektedir. İLDEK, İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulunun adıdır.
İLDEK Yürütme Kurulu 7 kişiden oluşmakta ve her yıl İletişim Fakülteleri Dekanları Genel Kurulunun oyları ile belirlenmektedir. İLDEK Yürütme Kurulunda başından beri daimi üye ve raportör olarak görev aldığım için, geçmişten günümüze kadar toplantılarda ele alınan konuları dolayısıyla yakından bilmekteyim. 2017 yılı İLDEK Yürütme Kurulu üyeleri aşağıdaki isimlerden oluşturulmuştu.
Prof. Dr. Aysel Aziz (İstanbul Yeni Yüzyıl Üniv., Başkan)
Prof. Dr. Nilüfer Sezer (İstanbul Üniversitesi)
Prof. Dr. Abdülrezak Altun (Ankara Üniversitesi)
Prof. Dr. Hatice Çubukçu (Çukurova Üniversitesi)
Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç (Mersin Üniversitesi)
Prof. Dr. Atila Yüksel (Adnan Menderes Üniversitesi)
Prof. Dr. Asaf Varol (Fırat Üniversitesi, Daimi Üye/Raportör)
Uzun yıllardır İLDEK Yürütme Kurulunun gündeminde Ortaöğretim kurumlarında programda yer alan Medya Okuryazarlığı dersinin kimler tarafından okutulması gerektiği konusu tartışılmakta ve İLDEK sonuç bildirgelerinde bu konuda alınan öneri niteliğindeki kararlar ilgili kuruluşlara gönderilmektedir.
2010 yılından beri bu konuyu İLDEK gündemimizden hiç düşürmedik. Bu dersin içeriğine bakıldığında şu gerçek ortaya çıkmaktadır. Adı üzerinde “Medya Okuryazarlığı.” İçerik incelendiğinde de kapsadığı konuları en iyi uygulayabilecek kişilerin İletişim Fakülteleri mezunları olacağı görülür. Ancak, bugüne kadar bu dersi farklı alanlardan mezun öğretmenler tarafından okutulduğu gerçeği yer almaktadır. Daha doğru bir deyimle, sosyal branşlardan mezun ve okul idaresine yakın öğretmelere bu dersin okutulduğu birçok örnek ile karşı karşıya bulunuyoruz. Buradaki amaç, genelde ilgili öğretmenlere ders türetmektir.
Bizde bir tabir var. “Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver.” Yani ekmeği kim iyi yapıyorsa o işi o kişiye bırakmak, en doğru olanıdır. Peki, Medya Okuryazarlığı dersi için neden bu ilke uygulanmıyor? Bizdeki adam kayırma, istediği keyfiyeti sürdürme alışkanlığı yüzünden, bir türlü bu tür sorunlar çözülemiyor.
Biz İLDEK olarak şunu savunuyoruz ki medya Okuryazarlığı dersinin sahipleri İletişim Fakülteleri mezunlarıdır. İletişim Fakültelerinden mezun olan ve pedagojik formasyona sahip kişilerin bu dersi mükemmel vereceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.
İLDEK olarak bu görüşümüzü ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriyoruz. Ancak, 2010 yılından beri bir arpa boyu yol alamadık. Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, yeni uygulanacak eğitim-öğretim müfredatında bir değişikliğe gidileceğini, görüş ve önerilerin 10 Şubat’a kendilerine iletilmesini söylemişti. Biz de bu söylemden cesaret alarak, konunun ehemmiyetini dile getiren yazıları kendilerine ilettik. Umarım bu çabalarımız sonuç verir ve Medya Okuryazarlığı dersinin gerçek sahiplerinin bu tür dersleri vermesi sağlanır.