YÖK Dekanlarına Kulak Vermeli!

Prof. Dr. Asaf Varol
avarol@firat.edu.tr

2010 yılından itibaren ÖSYS iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Birinci aşama Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) olarak adlandırılmış olup Nisan ayının ilk yarısında yapılacak. 160 dakika sınav süresi içerisinde öğrenciler; Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler testinin her birinden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soruya cevap verecek.

İkinci aşama Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olarak adlandırılmış olup; 1. Matematik Sınavı (Matematik testi 50 soru, Geometri Testi 30 soru); 2. Fen Bilimler Sınavı (Fizik Testi 30 soru, Kimya Testi 30 soru, Biyoloji Testi 30 soru); 3. Edebiyat, Coğrafya Sınavı (Türk Dili ve Edebiyatı Testi 56 soru, Coğrafya-1 Testi 24 soru); 4. Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih Testi 44 soru, Coğrafya-2 Testi 16 soru, Felsefe Grubu Testi 30 soru) ve 5. Yabancı Dil Sınavı (Yabancı Dil testi 80 soru) olmak üzere 5 bölüm altında toplanmıştır.

İletişim Fakülteleri Dekanları 30 Nisan – 1 Mayıs 2009 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya gelerek, iletişim fakültelerinin sorunlarını ele almış ve iletişim fakültelerine Sözel (SÖZ-2) puan türü ile öğrenci alımı yerine, Eşit Ağırlık (EA-2) puan türü ile öğrenci alınmasının uygun olacağına oybirliği ile karar vermişti. Bu karar İletişim Fakülteleri Dekanları Yürütme Kurulu Başkanlığınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına 5 Mayıs 2009 tarihinde gönderilmişti.
Lisans programlarının 2010-ÖSYS puan türleri ile ilgili Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bir çalışma yapmıştır. Taslak olarak adlandırılan bu çalışma geçici olup 2010-ÖSYS Kılavuzunda kesinleşeceği belirtilmektedir. Buna göre 2010-ÖSYS puan türleri Basın ve Yayın, Halkbilim, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Sinema ve Televizyon, Reklam Tasarımı ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler için TS-2 olarak belirlenmiştir.

TS-2 puan türünde testlerin ağırlıkları yüzde olarak Türkçe 18, Temel Matematik 6, Sosyal Bilgiler 11, Fen Bilgiler 5, Türk Dili ve Edebiyatı 25, Coğrafya-1 5, Tarih 15, Coğrafya-2 5 ve Felsefe Grubu 10 olarak belirlenmiştir. TS-2 puan türü Türk Dili (Türkçe, edebiyat) ve tarih programları için düşünülmüştür ve Sözel-2 (SÖZ-2) puan türüne karşılık gelmektedir. İletişim Fakültesi Dekanlarının talepleri ise, Eşit Ağırlık-2 (EA-2) puan türü idi. Yeni puan sisteminde EA-2’ye, TM-2 karşılık gelmektedir. TM-2 puan türünde testlerin ağırlıkları ise yüzde olarak Türkçe 14, Temel Matematik 14, Sosyal Bilgiler 7, Fen Bilgiler 5, Matematik 22, Geometri 8, Türk Dili ve Edebiyatı 22 ve Coğrafya-1 ise 8 oranındadır.

Yükseköğretim Kurulu, iletişim fakülteleri dekanlarının oybirliği ile almış olduğu bir kararı görmezden gelmekte ve ısrarla eski sistemi devam ettirmek istemektedir. Çeşitli zamanlarda yapılan toplantılarda açıklandığına göre TM-2 puan türünde ısrarcı olmanın gerekçesi; liselerin sosyal bilgiler bölümlerine giren öğrencilerin gidebilecekleri yükseköğretim bölüm sayılarının çok azalmasıdır.

İletişim sektörünün, yeni bilişim ve iletişim alanındaki teknolojik gelişmelerinden soyutlanması artık mümkün değildir. Bu nedenle iletişim fakülteleri bölümlerine TM-2 puan türü ile öğrenci alınması yönündeki iletişim fakülteleri dekanlarının oybirliği ile aldıkları taleplerine, Yükseköğretim Kurulu kulak vermelidir.

YAZIYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir